26 července, 2011

J. Dunayer - Speciesism: komentář

"Until we reduce society's speciesism, we'll keep treating the symptoms rather than curing the illness. In the end, only a substantial decrease in speciesism can emancipate nonhumans.
Why emancipate nonhumans? Enslavement is wrong, murder is wrong, and causing innocent beings to suffer is wrong. Fully as much as humans, all nonhumans are entitled to life, freedom, and other basic rights. Humans deny this for only one reason: speciesism."

"Dokud nezmenšíme druhovou nadřazenost ve společnosti, budeme jen ošetřovat jednotlivé projevy, namísto abychom odstranili sám problém. Pouze výrazné umenšení speciesismu v myslích lidí může mimolidi osvobodit.
Proč osvobodit mimolidi? Zotročování je špatné. Vraždění je špatné. Způsobovat utrpení nevinných bytostem je špatné. V celém rozsahu jako lidé mají i mimolidé právo na život, svobodu a ostatní základní potřeby. Lidé jim toto odpírají z jediného důvodu: druhové nadřazenosti."

- Joan Dunayer, Speciesism (2004)

Nad základními texty, jako je tento, se dá dál dobře diskutovat. Celá kniha J. Dunayer se nabízí k polemice (mám ji všude podtrhanou a popsanou :). Autorka sama přitom nedává téměř žádný prostor k diskuzi, vším si je, zdá se, jistá, a pouze oznamuje. Všechno je pro ni jasně špatné nebo dobré, existuje (zjednodušeně) pouze mravně nepřijatelné a jako opak mravně přijatelné čili nutné. Toto není snaha o recenzi, pouze komentář, přemýšlení nahlas. Ať už je pro tebe/vás/nás (nevím ke komu se obracet?) její způsob komunikace myšlenek skousnutelný nebo ne, je to jednoznačně přínosná kniha. Definuje speciesismus a nonspeciesismus tak, že analyzuje myšlenkový systém, právní podobu a aktivismus obojího (speciesismus ve skutečnosti rozděluje na nový speciesismus a starý speciesismus). Zároveň je, tipuju, snadnějším uvedením do speciesismu a zvířecího abolicionismu, předtím než se člověk pustí do Francioneho (viz níže).
Určitě doporučuju k přečtení aktivistům a teoretikům* (pokud už nemáte přelouskaného Francioneho :), myšlenkově provokuje od začátku do konce.

Jak jsem si všimla, v prostředí animal studies bylo věnováno něco prostoru konfrontaci Dunayer s Francionem, z něhož do velké míry vychází. Narazila jsem zatím na spíše kritické komentáře, ale moc jsem to nestudovala, pro zájemce např. Jeff Perz, 2006 (zkrácená verze).

* Doufám, že několik teoretiků animal rights / (non)speciesismu / veganství se u nás brzy objeví :) Moc ráda bych, abychom systémové zneužívání zvířat představili a ukázali jako zcela legitimní a vážný problém, který je třeba v současné době řešit, a tím dodali legitimitu a uznání i animal studies na jedné straně a hnutí za práva zvířat na druhé.

Je myslím namístě začít diskutovat o terminologii, pokud chceme problém zneužívání zvířat přinést do české společnosti a řešit. V češtině máme spoustu termínů nerozhodnutých anebo krkolomných. Z hlavy, co mě napadá, a co by bylo dobré ujasnit:
  • speciesismus (speciesmus?) / druhová nadřazenost / druhismus (?)
  • animal advocates / animal activists / animalistas / animal defenders - ???
  • práva zvířat? osvobození zvířat? ochrana / obrana zvířat?
  • mimolidská zvířata / mimo/lidská zvířata / mimolidé (?) / ne/lidská zvířata... ???
  • sentience - napadá někoho něco?
  • atd., víc mě teď nenapadá.
Tento příspěvek je mimojiné snahou o diskuzi, co si o tom myslíte? Jaký termín preferujete? Budu ráda za reakce a podněty, okomentujte.

Odkazy:
* Joan Dunayer (wiki), autorka knih Animal Equality: Language and Liberation (2001) a Speciesism (2004)
* Gary L. Francione, profesor práv (zařadil na své domovské univerzitě do výuky animal rights law), autor několika knih, rozvíjí abolicionismus a kriticky se staví k welfarismu. abolitionistapproach.com
* lanternbooks.com - nakladatelství, vydává hodně zajímavé tituly (práva zvířat, social justice, environmentalismus, zdravý život)
* humanimal.cz - Human-Animal Studies v ČR


Jako obvykle se omlouvám, pokud je moje psaní těžko srozumitelné... Snažím se o kompromis mezi srozumitelností a obsažností či přesností :)

9 komentářů:

  1. Speciecizmus je druhizmus, taktiež druhová nadradenosť. Myslím si, že oba termíny sú správne.

    Animal rights activists, tiež ARA - Aktivisti sa práva zvierat
    Animal advocates by mali patriť práve pod ARA.

    OdpovědětVymazat
  2. jojo,
    myslím, že je užitečné shodnout se na jednom výrazu, a ten pak používat systematicky... Mám dojem, že speciesismus už je zřejmě zažitý, otázka, jestli se ho snažit nahradit "druhismem"... ? (Mně se třeba druhismus nelíbí).

    OdpovědětVymazat
  3. Určite by mal ostať pojem speciecizmus. Tiež sa mi druhizmus nepáči.

    OdpovědětVymazat
  4. No, a navic jako ze racismus, sexismus... to neni pohlavismus, ne? nevim jestli rozumim to spravne, ale mi prijde logicky v cestine rict speciecismus je lepsi nez druhismus... ktere muze prineset nejasnosti

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím...
    Tak ještě ustálit, že specieSismus, ne specieCismus... V angličtině je to taky S, není zřejmě žádný důvod pro C... Je to kvůli slovníkům a tak...
    (ve slovenštině samozřejmě ...-zmus)

    OdpovědětVymazat
  6. Doplnila jsem dva další návrhy na ujasnění termínů :

    * mimolidská zvířata / mimo/lidská zvířata / mimolidé (?) / ne/lidská zvířata... ???

    * sentience - s tím si vůbec nevím rady

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se naopak líbí více druhismus a není to tak vždy, že bychom přebírali jen anglicismy. Používáme slovo rasismus (od rasa), nikoliv racism. Ale jsem v menšině, tak budu holt používat specieSismus (u "s" bych zůstala z etymologických důvodů, stejně jako raději používám filosofie).

    Co se týká nonhuman, tak v češtině před mimolidí preferuji mimolidská zvířata (a pokud by někde bylo vyžadováno pouze jedno slovo, zvolila bych jen "mimolidští").

    OdpovědětVymazat
  8. Díky Terko...

    ve mně "mimolidé", "mimolidská" pořád evokují "mimozemské", a tak se tomu pořád snažím nějak vyhnout... Ale vidím to tak, že pokud už je ten termín jakž takž nějak ustálen a často ho používáme (to samé jako speciesismus), tak už bych ho spíše neměnila. Nezní to možná stoprocentně nejlíp, ale je funkční a lidi si zvyknou. Nedovedu si představit, jak bysme teď snažili zkontaktovat všechny, aby používali druhismus místo speciesismus... pak by se to akorát pletlo...
    (na druhou stranu, kdyby vznikly spory mezi zastánci druhismu a zastánci speciesismu, a vedly se velké debaty, byla by to hodně dobrá propagace) :)

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě jsem pro speciesismus (i když je pro mě dost obtížné ho vyslovit, vždycky se zamotám :-) ) nebo druhová nadřazenost, druhismus mi taktéž přijde divný. A byla bych pro "mimolidská zvířata". Přijde mi, že se to v současnosti používá nejvíc a zní mi to dobře, lépe než jen "mimolidi". Ale "nelidská zvířata" zní také zajímavě, alespoň se to nesplete s mimozemským...

    OdpovědětVymazat