22 května, 2011

Ze Svobody zvířat

Sdílím několik zajímavostí od Svobody zvířat - www.svobodazvirat.cz

* Kampaň Za nahrazení pokusů na zvířatech *

Vláda Velké Británie plánuje přijetí zákazu testování prostředků pro domácnost na zvířatech, a to včetně jednotlivých složek. Zákaz by měl zahrnovat všechny výrobky určené primárně pro použití v domácnosti, včetně mycích a pracích prostředků, osvěžovačů vzduchu, čističů WC, leštidel, papírových výrobků (jako jsou např. dětské plenky), barev, lepidel, odlakovačů a dalších výrobků používaných v domácnosti. Více informací najdete na http://pokusynazviratech.cz/novinky/ve-velke-britanii-se-chysta-zakaz-testovani-prostredku-pro-domacnost-na-zviratech.htm
(Pozn. K povšimnutí, co vše je na zvířatech testováno.)

U příležitosti Světového dne tzv. laboratorních zvířat vydala SZ tiskovou zprávu - viz http://www.pokusynazviratech.cz/novinky/tiskova-zprava-ke-svetovemu-dni-laboratornich-zvirat.htm a také novou verzi seznamu kosmetiky a prostředků pro domácnost s certifikátem HCS/HHPS. Seznam na http://www.pokusynazviratech.cz/obeti-krasy/materialy.htm.

Stále lze podepsat petici Ne kruté kosmetice, jejímž cílem je zachování zákazu testování kosmetiky na zvířatech v EU v březnu 2013. Nyní je k dispozici česká verze on-line petice, najdete ji na http://nocruelcosmetics.org/sign_up.php?lang=czech-republic. Další informace o kampani na http://www.pokusynazviratech.cz/projekty/obeti-krasy/reknete-ne-krute-kosmetice-v-evrope.htm.
(Support!)

* Kampaň Proti srsti *

Podepište petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice a požádejte o to i své přátele a známé. Petici najdete na http://www.protisrsti.cz/dokumenty/Petice_Zakaz_chovu_KZ.pdf (petici si prosím vytiskněte, podepište a pošlete na adresu: Svoboda zvířat, Koterovská 84, 326 00, Plzeň).
(Tohle má sílu!!!)

V těchto dnech již bude pomalu končit každoroční vybíjení tuleňů a jejich mláďat v Kanadě. Letošní podmínky pro přežití tuleních mláďat byly jedny z nejhorších - docházelo totiž k velkému tání ledu, který tvoří přirozené podmínky pro život tuleňů. Očekává se, že přežít se podaří jen několika málo mláďatům. Naneštěstí se kanadská ministryně rybolovu Gail Shea rozhodla zvýšit kvótu pro odlov tuleňů pro letošní rok na 468 200 (tj. o 60 000 více než vloni), což dle některých odhadů představuje až 80 % mláďat tuleňů grónských narozených tento rok. Kvóta byla navýšena i přes skutečnost, že pro tulení výrobky neexistuje relevantní odbyt. Ten se představitelé kanadské vlády snaží získat kdekoli - začali proto lobovat v Číně. Ale, jak se ukázalo, Číňanům není osud tuleňů lhostejný - v březnu tohoto roku byly v tamějším kongresu předloženy dva návrhy na zákaz obchodu s tuleními výrobky, které se v současné době projednávají. Celou aktualitu najdete na http://www.protisrsti.cz/novinky/opet-nastal-cas-lovu-tulenu.htm.

Norská Labouristická strana, která je většinová ve vládě, na svém zasedání podpořila zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat 170 hlasy ve prospěch a 125 proti. S rozhodnutím se ztotožňuje i norský premiér Jens Stoltenberg, který byl dříve proti zákazu. Labouristická strana, jež získala nejvíce křesel v posledních volbách v roce 2009, v současnosti tvoří koaliční vládu se Socialistickou levicovou stranou, která prosazuje uzavření kožešinových farem již 10 let, a strana Centrum nebo Agrárníci jsou proti zákazu. Záběry z norských farem naleznete na http://www.protisrsti.cz/zabery-a-fotografie-z-kozesinovych-farem/svet/video-z-norskych-kozesinovych-farem.htm.
(Wow, support!)

* Kampaň Cirkusy bez zvířat *
Proč bysme neměli brát děti do cirkusu - čtěte na http://www.cirkusybezzvirat.cz/pro-deti/proc-byste-nemeli-brat-deti-do-cirkusu/.

* Sekce na ochranu koček *
Nabídku koček z depozit najdete na www.kocici.cz nebo na http://picasaweb.google.com/venda.pidlo/. Nedávno se jim po dlouhých peripetiích podařilo vysvobodit kočičku, která byla 16 dní uvězněna na půdě policejně zapečetěného domu, dále se jim povedlo zachránit dvouletou kočku před eutanazií a postarat se o kočku vyhozenou i s pěti dvoudenními koťaty. Tohle je přímá akce.

Nově si v E-shopu Svobody zvířat můžeme objednat knihu Zvířata jsou naši bližní - výbor z děl světových humanistů a křesťanských myslitelů. Autorem výboru je Jan Čejka. Kniha nutí k zamyšlení nejen nad ztrátou odpovědného vztahu člověka ke zvířatům, ale též jeho schopnosti slitování nad jejich utrpením. Knížku prodávají za 150 Kč. Celý výtěžek z knihy se autor rozhodl věnovat na činnost Svobody zvířat. www.svobodazvirat.cz/e-shop

Žádné komentáře:

Okomentovat